Boeuf Bourguignon

IMG_7493

To je klasicna fancoska jed, ki izvira iz regije Burgundy (100 km jugovzhodno od Pariza), znane po odlicnih vinih in okusni kulinariki. To je obara, pripravljena iz govedine, kuhane v rdecem vinu Burgundy (ali po francosko Bourguignon), ki se pocasi kuha vsaj nekaj ur, proti koncu kuhanja pa ji dodamo se gobe. Tradicionalno se ta jed kuha dva dni, da se nadaljno zmehca meso in poveca okus.

SESTAVINE:

2 cebuli

2 korencka

2 stroka cesna

gobe

1 kg govejega mesa (za pocasno kuhanje)

60 g moke

2/3 l rdecega vina Bouguignon

lovorov list

timijan

sol

poper

olivno olje

POSTOPEK:

Nasekljamo cebulo, govedino narezemo na koscke, korencek pa na krogce. Na olivnem olju preprazimo cebulo in korenje ter ju nekaj casa kuhamo, pokrito s pokrovko. shranimo ju za pozneje. V isti ponvi 5 minut, pokrito s pokrovko, kuhamo govedino – da se vse meso skuha, a ne popolnoma. Govedini dodamo cebulo in korencek, nato se moko, premesamo, pokrito s pokrovko kuhamo 2-3 minute in nato dodamo se vino. Dodamo se cesen, sol, poper in zelisca. Vse skupaj sedaj kuhamo 2-3 ure na majhnem ognju, pokrito s pokrovko in vsake toliko moramo premesati s kuhalnico, da se ne zge. 30 minut pred koncem kuhanja dodamo se gobe. Ce je omaka povrela, lahko dodamo vodo, sicer pa med kuho ne dodajamo vode, saj ze s tem, ko ves cas kuhamo pokrito s pokrovko sestavine izlocijo dovolj tekocine in se vse kuha v sopari pod pokrovom.

CAS PRIPRAVE: 10 minut CAS KUHANJA: najmanj 2-3 ure CAS PRED POSTREZBO: 4 ure ali vec, se boljse je, ce jed pustimo stati cez noc in jo nekaj casa kuhamo se naslednji dan