Riz in fizol

IMG_0138

 

Osnova brazilske kuhinje sta riz in fizol. Kot sta mi razlozila prijatelja Lili in Eduardo, to ni le najbolj priljuebljena jed, to je najbolj vsakdanja jed, ki je takorekoc vsak dan na krozniku. Mama obicajno skuha veliko kolicino riza in fizola za ves teden, potem pa vsak dan doda drugacno zelenjavo in/ali razlicno meso/klobase, za variacije. Tudi Lili in Eduardo sta najpogosteje za kosilo ali vecerjo jedla prav to. Riz in fizol sta tako pomembna sestavna dela brazilske kulinarike, da tudi nasplosno uporabljajo izraz, da je nekaj “o arroz com feijão” (riz in fizol) necesa, kar pomeni, da je to osnova, temelj. Ceprav je meso pomembna sestavina te jedi, ga dodamo malo. V drzavi, kjer je bila lakota velik problem tako dolgo casa, je vsakodnevna riz in fizol dieta resila veliko ljudi pred stradanjem in podhranjenostjo, saj riz in fizol, zauzita skupaj, vsebujeta veliko energije, beljakovin in aminokislin.

SESTAVINE:

sestavine za riz z zeljem

2 jajci

2 veliki zlici hladne vode

Sol

poper

1 1/2 veliki zlici masla

1 cebula, na drobno nasekljana

nasekljane zelene olive (za okus)

polovica zelne glave, nasekljana na drobne koscke

POSTOPEK:

recept za riz (z zeljem in jajci)

Razzvrkljamo jajca z vodo in dodamo sol in poper. Shranimo.

V ponvi raztopimo maslo in preprazimo cebulo. Dodamo zelje in prazimo dokler zelje ni mehko. Dodamo jajce in neprestano mesamo. Ko so jajca ze fino premesana in ze malo zapecena, dodamo kuhan riz in olive in dobro premesamo.

Recept za fizol

Fizol, skupaj z lovorovimi listi, kuhamo dokler fizol ne postane mehek.

V ponvi preprazimo cebulo, cesen in sol ter dodamo huhan fizol, saj to kuhanemu fizolu doda se boljsi okus. Skuhamo klobaso Chorzo – tradicionalno svinjsko klobaso, ce pa te nimamo, lahko uporabimo katerokoli zacinjeno kuhano klobaso.

Vse skupaj damo na kroznik in najbolj obicajna brazilska jed je pripravljena :)

CAS PRIPRAVE: 20 min CAS KUHANJA: 1,5 ure (ker moramo skuhati fizol, najboljse ga je skuhati v ekonom loncu)

IMG_0137